Erhvervsoptik...

Arbejdsopgaverne i det moderne samfund stiller specielle krav til synet og dermed brillerne.

El-montøren har ofte brug for et ekstra læsefelt øverst i glasset, når han aflæser skærme og instrumenter, der er placeret over hovedhøjde. Tømreren, der skal slå søm i loftet, har også brug for et ekstra læsefelt. Tandlægen, der udfører præcisionsarbejde på meget tæt afstand har brug for en speciel styrke. Den teknologiske udvikling har gjort, at stadig flere oplever, at deres brille ikke fungerer optimalt på jobbet.

Skærmterminalbriller

Computeren er blevet en integreret del af hverdagen, såvel på arbejdsmarkedet som i hjemmet.
Hvad enten skærmen bruges meget eller lidt, stilles der specielle synsmæssige krav til brugeren.

Yngre brugere mærker som oftest intet ubehag i forbindelse med arbejde foran skærmen, hvorimod brugere, der allerede har en læsebrille, pludselig begynder at lide af hovedpine, ondt i ryggen, stivhed i nakke og skuldre og træthed og svien i øjnene. Problemerne kan opstå efter få timers arbejde foran skærmen og skyldes ofte, at brugerens private brille ikke er tilpasset den specielle synsafstand til skærmen. Opstår der gener kan både private og offentlige virksomheder med fordel benytte sig af Brille-Husets optometrister, der er specielt uddannet til at rådgive om samspillet mellem de ergonomiske og de synsmæssige forhold.

Vi kan ved besøg på virksomheden afgøre, om arbejdspladsen er korrekt indrettet, eller om generne skyldes, at brugerens private brille ikke er optimal til arbejdet foran skærmen. Viser det sig, at brugeren har behov for en skærmbrille, er der i dag et utal af løsninger, som kan tilgodese helt individuelle behov. Skal brillen alene bruges til at se på skærmen, eller skal brillen også kunne bruges til varierende arbejdsopgaver og skal det ikke være nødvendigt at tage brillen af og på, er der også løsninger på dette problem. Det har afgørende betydning, at optikeren bliver orienteret om, hvilke arbejdsopgaver brillen skal tilgodese. Arbejde ved skærmterminaler reguleres af Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1108 af 15. december 1992 som suppleres af Arbejdstilsynets AT-anvisning nr. 4.0.1.1 ifølge hvilken, den ansatte har ret til en passende undersøgelse af øjne og syn:

  • Inden arbejdet ved skærmterminalen påbegyndes.
  • Med jævne mellemrum og herefter.
  • Når der opstår synsproblemer, der kan skyldes arbejdet ved skærmterminalen.

Det fremgår videre, at den ansatte skal have udleveret specielle synskorrigerende hjælpemidler, herunder briller eller kontaktlinser, som er beregnet til det pågældende arbejde, hvis de i stk. 1, 2 eller 3 nævnte undersøgelser viser, at dette er nødvendigt og hvis den ansattes egne briller eller kontaktlinser ikke kan anvendes.

Beskyttelsesbriller

En helt speciel form for arbejdsbrille er beskyttelsesbrillen. Beskyttelsesbrillen, der fremstilles både med og uden korrigerende glas, er et arbejdsredskab og kvaliteten af den skal mindst være på højde med det værktøj og de maskiner, som der bruges i produktionen. Derfor skal en beskyttelsesbrille i dag være CE-mærket for at kunne sælges lovligt. CE-mærkningen garanterer brugeren, at brillen lever op til de normer, som er fastsat i de europæiske standarder og dermed yder den optimale beskyttelse.

Vi er en del af Dansk ErhversOptik, som er en landsdækkende sammenslutning af autoriserede optikere, der har specialiseret sig i rådgivning og salg af jobbriller. Vi rådgiver såvel arbejdsgivere som ansatte og vi står naturligvis til rådighed med yderligere oplysninger

Brille-Huset er medlem af:Download skema til brug for skærmbriller.

Til toppen